Voorstellen

Voorstellen

Het Kulturhus in Holten herbergt een interessante kunstcollectie. Deze collectie draagt de naam van de verzamelaar en schenker, de Holtense huisarts J.P.Nagelhout (1901-1975).
Volgens plan werd na het overlijden van zijn echtgenote Coba Nagelhout Klijzing (1902-1991), de verzameling van 70 schilderijen en drie beeldhouwwerken aan de voormalige gemeente Holten geschonken. Het echtpaar wilde hierdoor uitdrukking geven aan de verbondenheid met het dorp waarin ze met zoveel genoegen gewerkt en geleefd hadden.

De Stichting Collectie Nagelhout Holten

De Nagelhoutcollectie is eigendom van de Gemeente Rijssen-Holten. In 2000 heeft de voormalige Gemeente Holten een stichting in het leven geroepen die de gemeente adviseert over het beheer van de Nagelhoutcollectie. Daarnaast ontplooit de stichting activiteiten om de collectie meer bekendheid bij het publiek te geven, zoals het initiëren van exposities, lezingen, rondleidingen en publicaties. De stichting bestaat uit afvaardigingen uit diverse disciplines van de gemeente Rijssen-Holten en de kunsthistorische wereld.

Exposities

Een deel van de Nagelhoutcollectie was normaliter in het voormalige gemeentehuis te Holten op de Smidsbelt te bezichtigen. In 2010 is het voormalige gemeentehuis omgevormd tot een Kulturhus, officieel geopend op 15 oktober 2010. In het souterrain van het Kulturhus heeft de Nagelhoutcollectie een eigen expositieruimte gekregen, De Nagelhoutzaal. Meer informatie vindt u onder Actueel.

Nieuws

Onder de link Actueel vindt u het laatste nieuws met betrekking tot de Nagelhoutcollectie, haar toekomst, de exposities en andere activiteiten die de stichting ontplooit.

Bezoek ook onze Facebook pagina!